Startpagina1 111111111111 Zaalconcerten 111111111 Zomerfestivals 11111111111 Luistertips 11111111111 Concertagenda 1111 11111111111 E-mail



donderdag 21 februari 2013

'Taranta Nights 3: ritmi e suoni dal Salento'



Op de dubbele cd 'Taranta Nights 3' maken we kennis met een twaalftal groepen die zich toeleggen op Pizzica Taranta. Dat is de oudste en tegelijk meest opzwepende vorm van de Tarantella, zoals die traditioneel beoefend wordt in Salento, te situeren in de ‘hak’ van de Italiaanse laars. De laatste jaren merken we dat het genre aan een heuse revival bezig is. Zo passeerden op deze blog concertverslagen van Officina Zoe, een absolute topper in het genre (Zuiderpershuis 2010 en Flagey 2009) en cd’s van L'Arte Noscia (jeugdig en fris) en Canzoniere Grecanico Salentino (dé pioniers van de heropleving).

'Taranta Nights 3' is, zoals de titel aangeeft, het derde volume in een reeks die uitgegeven wordt door Italian World Music, sinds kort officieel in de Benelux verdeeld door Xango. De 24 tracks bieden een mooi uitgebalanceerd staalkaartje van deze spannende muzikale traditie en leveren voldoende afwisseling om twee cd’s lang de aandacht vast te houden. Als je, zoals ondergetekende, gebeten bent door de microbe, is dat sowieso geen probleem! Voor de pure, volkse tarantavariant staan Briganti di Terra D’Otranto en Tamburellisti di Torrepaduli garant. Beide ensembles zijn met drie nummers vertegenwoordigd. Onweerstaanbaar ruw en vooral bij de Tamburellisti di Torrepaduli  doorspekt met meeslepende zangpartijen! Vento del Sud gaat er evengoed flink tegenaan. De vrouwelijke vocalen voeren de wilde trance stelselmatig op. Taranta maakt nu eenmaal deel uit van een eeuwenoud genezingsritueel waarbij het ritme moet leiden tot een soort van spirituele vervoering die de vrouw uiteindelijk symbolisch in een spin (taranta) verandert. Kali Nifta, een liedje in het 'Griko', dat tevens op het repertoire van Officina Zoe staat, toont hoe de aanwezigheid van de zogenaamde Grecia Salentina, een etnisch Griekse minderheid, muzikaal een stempel weet te drukken op de regio. Ook bij Antidotum detecteren we die Griekse invloeden. Heel anders klinken de jongens van Indiano Salentino. Ze leggen rockaccenten in hun songs en attitude, maar zonder het typische instrumentarium los te laten. Bij Taranta is de tamboerijn een onmisbaar gegeven, zeg maar de hartslag van de sound. Verder komen ons  veel accordeonklanken, violen, gitaren en percussie tegemoet. Het Antonio Amato Ensemble begeeft zich eveneens in modernere wateren, gaande van een smaakvolle ballade tot reggaeritmes en bij Menamenamo staan de neuzen van de blazers richting jazzy Balkan. De overige tracks zijn beslist ook het exploreren waard, dus koop deze compilatie en laat je verrassen door de rijkdom van Pizzica Taranta.

Wil je deze onstuimige muziek graag eens in levende lijve meemaken? Dan geef ik je het concert van Canzoniere Grecanico Salentino op 6 april in Zaal Molière (Elsene) graag mee als supertip!



www.italianworldmusic.com/
www.youtube.com/tarantachannel/
www.xmd.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten